Europeaan heeft op het web recht-op-vergetelheid

Google Data CenterGoogle baalt en ik kan me dat dit keer uitstekend voorstellen. De webreus moet van het Europese gerechtshof koppelingen naar persoonlijke gegevens op internet wissen als de betreffende personen daar om vragen. Mensen hebben recht op vergetelheid. Die gegevens mogen dan niet worden teruggevonden in zoekopdrachten. Of dat echt werkt is nog maar zeer de vraag.

Google kan verplicht worden verwijzingen naar gevoelige persoonsgegevens te schrappen. Volgens de Europese rechters is het bedrijf verantwoordelijk voor de verwerking van gegevens. Een betrokkene zou zich met een direct verzoek tot Google kunnen wenden om persoonlijke gegevens ‘onzichtbaar’ te maken en anders naar de rechter kunnen stappen. Het recht-op-vergetelheid bestaat dus voor het Europese hof.
In het proces ging het om een Spanjaard wiens naam in 1998 in een krant verscheen in verband met een vastgoedaffaire. De krant werd gedigitaliseerd en door Google geïndexeerd. Dat laatste wilde de Spanjaard geschrapt zien. De Spaanse privacyorganisatie AEPD had de man in 2010 al gelijk gegeven. Daarop is Google naar het Spaanse hooggerechtshof gestapt, dat op zijn beurt aanklopte bij het Europese gerechtshof.
Het oordeel van het Europese hof zou een verrassing zijn. Europees advocaat-generaal Niilo Jääskinen zei vorig jaar juni dat er niet zoiets bestond als recht op vergetelheid.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.