Microsoft zou je werktempo in de gaten kunnen houden

MicrosoftZeker in dit coronajaar. waarin mensen wordt aangeraden te gaan telewerken, maar ook als mensen op hun werk achter de computer zitten is het mogelijk in de gaten te houden hoe actief je bent. Daarvoor biedt, onder meer (neem ik aan; as) Microsoft je werkgever de mogelijkheden met Microsoft 365.
Microsoft heeft kritiek gekregen voor de mogelijkheid met Microsoft 365 de productiviteit van afzonderlijke medewerkers te kunnen bijhouden. Die mogelijkheid bestaat sedert 2019 om, zoals Microsoft het verkoopt, zicht te houden op hoe Uw organisatie werkt. Dat gaat dan om meelgebruik, activiteit op het net(werk) en dergelijke. Dat levert iets als ‘kantoorproductiviteit’ op. Het geeft ook weer of werknemers meedoen met discussies en gezamenlijke documenten of hoe actief ze met hun berichtenverkeer zijn.
“Dat is op vele niveaus problematisch,” twitterde de Oostenrijkse onderzoeker Wolfie Christl. Microsoft zou op basis van twijfelachtige meetmethodes in potentie veel invloed (kunnen) hebben op de dagelijkse levens van miljoenen. “Praktijken die we kennen uit de programmatuurontwikkeling, fabrieken en belcentra worden uitgebreid naar alle kantoren”, stelt de Oostenrijker.

Reactie

Microsoft verdedigt zich met te zeggen dat dat een mogelijkheid is voor de ict-beheerders om te zien hoe de technologie en infrastructuur wordt gebruikt om de bedrijven die zo nuttig mogelijk in te kunnen zetten. Microsoft 365-baas Jared Spataro schrijft in een blogbericht zeer te hechten aan privacy (snik; as). De productiviteitsscore is volgens hem geen manier om de werknemers’ arbeidslust in de gaten te houden, maar om, bijvoorbeeld, nieuwe manieren van werken mogelijk te maken.

Die reactie is voor critici allesbehalve geruststellend. “Het woord dystopie is nog te zwak om te beschrijven welke beerput Microsoft heeft opengetrokken”, twittert Heinemeier Hansson, medeoprichter van concurrent (?;as) Basecamp. “Mensen op het werk constant in de gaten houden is psychologische mishandeling.” Hij stelt dat dat mensen aanzet om druk te lijken, alleen maar voor de statistiek. “Daar zit je niet op te wachten.”

Bron: the Guardian

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.