E-krakers kunnen de stroommarkt verstoren

StroomnetOnderzoekers van het technologisch instituut van Georgia hebben ontdekt dat het in principe mogelijk is via een aanval op verbonden energievreters de stroommarkt te verstoren. Daarvoor zou een botnet van 50 000 van dergelijke aan het web verbonden apparaten voldoende zijn om de elektriciteitsprijs te beïnvloeden of om stroomstoringen te veroorzaken.Je schijnt daar niet eens zo veel voor nodig te hebben. Zo zou de Mirai-aanval in 2016 een belangrijk deel van het wereldwijde web hebben platgelegd. Het gaat in dit geval niet om een massa-aanval, waarbij het zoveel mogelijk besmette computers (de bots in het verhaal) gebruikt om een weblocatie te overbelasten en daarmee feitelijk ‘uit de lucht’ te halen, maar om energieverbruik.
Je moet als criminele e-kraker dan wel energievreters zoals luchtbehandelingssystemen of oplaadpunten voor E-auto’s besmetten. Met die energievretende (of niet) besmette verbonden apparaten op het internet-der-dingen zou je de energiemarkt (en dus prijs) kunnen manipuleren.
De onderzoekers waren vooral geïnteresseerd in het Amerikaanse stroomnet. Ze ontdekten diverse aanvallen. De prijs van de elektriciteit is afhankelijk van de vraag en het verhogen van de vraag op cruciale momenten zou profijtelijk kunnen zijn voor de listige e-krakers. Kwaadaardiger types zouden er zelfs voor kunnen zorgen om het stroomnet te overbelasten zodat er storingen ontstaan.

Toekomst

Zo’n manipulerend of destructief botnet is er volgens de onderzoekers nog niet, maar ze denken dat met 50 000 besmette elektrische apparaten de stroomprijs is te beïnvloeden. Om een idee te krijgen: het botnet Necurs  bestond uit negenmiljoen besmette computers. Met een soortgelijke aanval kunnen criminele krakers in een jaar al gauw 24 miljoen apparaten besmetten en inlijven bij hun botnet. Het is maar dat je het weet. Mijn credo is dan ook: altijd verbonden, altijd link… Slimme toepassingen zijn vaak heel dom.

Bron: Futura-Sciences

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.