Microsoft haalt digiboeken uit het assortiment

MicrosoftDat wereldwijde web is zo vreselijk handig en, bijvoorbeeld, muziek kopen doen we eigenlijk niet meer, maar die muziek is dan ook niet echt van ons en de dienstverlener kan naar eigen goeddunken je toegang tot de muziekdienst ontzeggen of tot andere media of nummers verwijderen. Waarom weet ik niet, maar Microsoft houdt op met zijn digiboeken. Microsoft handelt het netjes af (je krijgt je geld terug als je ervoor betaald hebt, bijvoorbeeld), maar het voorval laat zien dat dienstverleners op het wereldwijde web de dans leiden. Als je je geld hebt terugontvangen wordt je digiboek onleesbaar gemaakt. Zo zijn de mores op het wereldwijde web.
Die boekenwinkel scheen al op 2 april zijn ‘deuren’ te hebben gesloten, maar begin juli wordt het heftig. Vanaf begin juli zullen alle bij Microsoft gekochte boeken niet meer gelezen kunnen worden. Microsoft schakelt de boel gewoon op afstand uit, daardoor gemachtigd de, naar ik aanneem, Amerikaanse wetgever en de wet op de digitale rechten. Als je in je digiboek aantekeningen hebt gemaakt, dan heb je pech gehad. Je krijgt dan wel, bij wijze van smartegeld, 25 dollar extra uitbetaald, maar wat heb je daar aan?
Ik lees dit verhaal in het blad der Spiegel, en vraag me af hoe dat kan. Ik neem aan dat je de digiboeken die je ‘aangeschaft’ hebt niet op je eigen computer kunt zetten, maar dat je die van Microsoft-computers moet lezen.

Gebruiksrecht

Volgens de der Spiegel-scribent Markus Böhm is het voorval bij Microsoft een symptoom van een ontwikkeling. We schaffen steeds vaker op het web het gebruiksrecht aan en niet het product zelf aan. Dat geldt niet alleen voor e-boeken, maar ook voor muziek, spellen en ga zo maar door.
Dat systeem heeft de vergankelijkheid ingebouwd. Hits van gister worden lastig vindbaar, je bibliotheek bevat alleen nog boeken die de laatste jaren bij grote, vooral Amerikaanse bedrijven zijn geproduceerd enzovoorts.

Gelukkig zijn er nog steeds bibliotheken waar de boeken niet na een paar jaar in de digitale vuilnisbak verdwijnen. Nog steeds worden er muziekdragers gemaakt. Ik zou zeggen: doe er je voordeel mee. En ja, Microsoft wordt een steeds vreemder bedrijf. Zonder boe of ba heeft Microsoft zijn eigen van Nokia overgenomen telefoontak om zeep gebracht. De oude Bill Gates sprak daar laatst nog schnde van. Ik (nu) ook.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.