Turkse furie kraakt twitter-profielen in diplomatieke strijd

Turkse twitterblokkadeHet gaat hard tegen hard (of hart tegen hart) in de diplomatieke strijd tussen Nederland en, in minder mate, Duitsland tegen Turkije rond het Turkse presidentsreferendum. Honderden twitterprofielen zijn gekraakt en overladen met Turkstalige tweets (lijkt me niet zo handig, dat Turkstalige). Hoeveel precies is nog niet bekend, maar het zou gaan om profielen van overheidsorganisaties tot beroemdheden. “Dit is een kleine Ottomaanse dreun”, luiden berichten gecompleteerd met trefwoorden Nazi-Duitsland of Nazi-Holland.

De massale kraakactie is de jongste ontwikkeling in de diplomatieke strijd (oorlog?) over de toelating van Turkse ministers tot Nederland en Duitsland om bij Nederlandse en Duitse Turken zieltjes te winnen voor het ja-kamp (meer macht voor de Turkse president). De weigering van de Nederlandse en Duitse overheid buitenlandse bewindslieden campagne te laten voeren op hun grondgebied heeft woedende reactie bij de Turkse regering en haar aanhangers uitgelokt. Maandag werden alleen al bij Versio honderd webstekken gekraakt.
Dinsdag werden ook de twitter-profielen van Unicef, de Amerikaanse Duke-universiteit, Boris Becker en Amnesty International bestookt. Becker: “Mijn profiel is gekraakt. Dat heb ik nooit geschreven, want ik spreek geen Turks.” De meeste profielen schijnen weer teruggekeerd te zijn tot normaal.

Twitter Counter

De massale overrompeling van zoveel twitterprofielen zou te maken hebben met kwetsbaarheden in het programma Twitter Counter van het gelijknamige bedrijf, dat zijn basis heeft in Amsterdam. Het bedrijf heeft de zaak in onderzoek en de webstek is voorlopig uit de lucht. Twitter Counter zou maatregelen genomen hebben herhaling te voorkomen.
Veiligheidsdeskundigen zeggen dat hiermee maar weer eens is aangetoond dat het link is je profiel over te laten aan derden. “Gebruikers moeten zich goed rekenschap geven wie ze toelaten”, zegt Javid Malik van het Amerikaanse bedrijf AlienVault.

Wie er achter de grootscheepse kraak zit is niet bekend. Ironisch is dat de Turkse president Erdogan eerder Twitter een aantal keren in Turkije heeft laten blokkeren omdat daar voor hem onwelgevallige berichten op waren verschenen.

Bron: ABC News

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.