Schippers verdient Big Brother-prijs

Big Brother-prijs 2016Minister Schippers van Volksgezondheid krijgt de zogenoemde Big Brother-prijs omdat ze zorgverzekeraars meer mogelijkheden wil geven medische gegevens van klanten te bekijken. De initiatiefnemer van de prijs, Bits of Freedom, geeft daarnaast een ‘deskundigenprijs’ voor privacyschendingen aan de gemeente Rotterdam.
Rotterdam krijgt die prijs omdat de gemeente op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren. Schippers liet weten ’trots’ te zijn op de prijs; een meer door politici uitgehaalde truc. Er werden in totaal 4673 stemmen uitgebracht. 51% koos voor Schippers.
“Vier jaar geleden kreeg ik de award voor het mogelijk maken van meer en betere informatie-uitwisseling tussen artsen”, zei Schippers in een reactie. “Dat levert minder medische missers en betere zorg voor patiënten op. Daar ben ik nog steeds trots op. Nu krijg ik de award omdat ik met behoud van het medisch beroepsgeheim het mogelijk maak dat gecontroleerd kan worden of zorg daadwerkelijk is verleend. Zorggeld moet worden besteed aan zorg; goed op het premiegeld van mensen passen is mijn missie. Ik ben ook hier er trots op dat ik daaraan kan bijdragen.”
De geheime dienst AIVD was genomineerd omdat hoofd Rob Bertholee versleuteling wil beperken. Daarmee behandelt hij privacy en veiligheid als tegenpolen, aldus Bits of Freedom. WhatsApp gaat gegevens van zijn gebruikers, in totaal meer dan een miljard mensen, delen met moederbedrijf Facebook.

Plasterk

De Big Brother Award ging vorig jaar naar minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vanwege zijn afluisterwet. De politie kreeg toen de expertprijs voor ‘voorspellend rechercheren’; op basis van gegevens voorspellen wie wanneer in de fout kan gaan en wie daarvan het slachtoffer kan worden.

Rotterdam liet in reactie op de expertprijs weten dat de maatregel een van de instrumenten is die de stad gebruikt om de leefbaarheid in de wijken te vergroten. “We willen bijvoorbeeld voorkomen dat overlastgevers een woning betrekken in gebieden waar de leefbaarheid onder druk staat”, aldus wethouder Stedelijke Ontwikkeling Ronald Schneider. Hij benadrukt dat die maatregel zal verdwijnen als die niet meer nodig is.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.