Navigatiesysteem makkelijke prooi voor e-krakers

Navigatiesysteem is manipuleerbaar

Navigatiesysteem is te manipuleren (afb: Ruhr-univ.)

Autorijders hebben een welhaast blind vertrouwen in hun navigatiesysteem. Als e-krakers dat kraken dan kan dat een hoop ‘jolijt’ geven (niet dus). Dat probleem zou je kunnen voorkomen door verschillende gps-systemen te gebruiken, denken onderzoekers van de Ruhr-universiteit in Bochum. Dat klinkt niet echt als een erg praktische oplossing.

Als een e-kraker een navigatiesysteenm wil manipuleren, dan kan hij/zij een satellietsimulator gebruiken. Dat apparaat zendt nepsatellietsignalen uit, die worden opgepikt door het navigatiesysteem. “Zo misleiden krakers de ontvanger die vervolgens aangeeft op een andere plaats te zijn dan de auto in werkelijkheid is”, zegt onderzoekster Christina Pöpper. Ook bedrijven kunnen er mee te maken krijgen omdat gps ook wordt gebruikt voor het afstemmen van machines. Dan zou door manipulatie de productie stil kunnen komen liggen.
Als oplossing denkt Pöpper aan het gebruik van meer navigatiesystemen die op enige afstand van elkaar geplaatst zijn. Als de satellietsignalen de echte zijn verschillen die systemen iets van elkaar. Als een e-kraker nepsignalen uitzendt, dan zijn de signalen identiek voor elke gps. Als dat zo is is er stront aan de knikker. Pöpper: “We hebben al laten zien dat we zo aanvallen kunnen detecteren. We zijn nu bezig met het uitvogelen van de technische details, zoals de minimumafstand tussen beide ontvangers.” Dat blijkt zo’n meter of twee, drie te zijn.

Die ruimte heb je wel in grotere auto’s, vrachtwagens, schepen en bij machines, maar niet in de kleinere auto’s (de meeste). Dat is ook in grotere voer-/vaartuigen natuurlijk nog steeds geen oplossing, want hoe moet een bestuurder/schipper twee, laat staan meer, navigatiesystemen tegelijkertijd aflezen. Bovendien vraag ik me af waarom er satellietsimulatoren zijn, die kennelijk nog te koop zijn ook. Verder vraag ik me af waarom een kraker iemand wil doen geloven dat hij/zij op een andere plaats is. Is dat louter pesten? Is het niet simpeler zijn feitelijke route te vergelijken met het beeld op het scherm? Ik zei al: een echte oplossing is het van geen kant.

Bron: Science Daily

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.