Nieuwsstek gestart op het ‘duistere’ web

Het 'duistere' web

Het ‘duistere’ web is niet voorbehouden aan criminelen

De ideële organisatie ProPublica is een nieuwsstek begonnen op het anonieme Tor-netwerk. Dit, wat wel genoemd wordt, ‘duistere’ web geeft gebruikers een grote mate van anonimiteit. Voor nieuwsgierige veiligheidsdiensten en/of dictatoriale regimes wordt het zo lastig te achterhalen wie deze nieuwe, ‘duistere’ nieuwsstek heeft bezocht.Volgems ProPublica geeft het Tor-netwerk de bezoekers van de nieuwsstek de beste garantie op anonimiteit. “Iedereen moet kunnen beslissen welke metadata hij/zij achterlaat”, zegt Mike Tigas van ProPublica. “Wij willen niet dat iemand te weten komt wie ons bezoekt en wat  die bezoeker gelezen heeft.” Nu zou iemand dat al anoniem kunnen doe door de stek te bezoeken met de websurfer van Tor, maar volgens Tigas is dat niet 100%. Tor-servers die de verbinding vormen naar het ‘lichte’ web zouden kunnen zijn ‘besmet’. Als de bezoeker nu de ‘duistere’ nieuwsstek aan doet, dan worden de wegen van de bezoeker naar nieuwsstek helemaal ‘afgedekt’ door het anonieme netwerk.
Tigas begon aan het inrichten van de ‘duistere’ stek, nadat ProPublica vorig jaar artikelen publiceerde over de censuur in China. China heeft de laatste jaren hard gewerkt om de voor het regime onwelgevallige berichtgeving verre van de Chinese burgers te houden. Chinezen kunnen nu veilig de ‘duistere’ nieuwsstek bezoeken, zonder vrees voor represailles van een onderdrukkende overheid. Overigens waren er al eerder nieuwsmedia ProPublica voorgegaan zoals Deep Dot Web, maar ProPublica schijnt wel een van de grotere te zijn die die stap gemaakt heeft. Veel nieuwsmedia maken al gebruik van geanonimiseerde tipgeefkanalen. Ook Facebook heeft zijn eigen ‘duistere’ smoelenboek.
Het ‘duistere’ web wordt overigens niet alleen door dictatoriale regimes verafschuwd. Onder dekking van anonimiteit zouden nogal wat misdadigers en ander ongerief gebruik maken van het Tor-netwerk. Of dat inderdaad zo is, valt lastig te controleren.

Bron: Wired

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.