Snowden en Guardian-uitgever krijgen andere ‘Nobelprijs’

Alan Rusbridger van the Guardian

Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger

Klokkenluider Edward Snowden krijgt samen met Guardian-hoofdredacteur Alan Rusbridger de alternatieve Nobelprijs, zo is gisteren in Stockholm bekendgemaakt. De officieel als Right Livelihood Award bekend staande prijs wordt sedert 1980 jaarlijks uitgereikt aan personen en organisaties voor hun verdiensten op het gebied van, onder meer, mensenrechten, vrede, duurzame technologie en milieubescherming. Snowden is ook voor de Nobelprijs voor de vrede kandidaat. 

Snowden kreeg de prijs voor zijn moed en vakmanschap bij het onthullen van buitenproportionele spionageactiviteiten van de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA en gelijkaardige organisaties. Daarmee werden de grondwettelijke rechten van burgers met voeten getreden en het democratisch proces beschadigd, zo stelde de jury. Amerika heeft een arrestatiebevel tegen Snowden uitgevaardigd, die in Rusland asiel heeft gekregen.
De klokkenluider heeft met het NSA-materiaal ‘onder de arm’ bij de Britse krant the Guardian aangeklopt toen hij naar Hongkong was gevlucht. Rusbridger heeft bij die krant vervolgens een ploeg geformeerd, met als bekendste de Amerikaan Glenn Greenwald (inmiddels naar the Intercept– webstek verhuisd), die de documenten gedoseerd en groots heeft gebracht. Nu nog, na ruim een jaar, zijn bij lange na niet alle documenten gepubliceerd (dat zal waarschijnlijk ook nooit gebeuren). The Guardian heeft dat met groot verantwoordelijkheidsgevoel gedaan en het nieuws ook tegen de stroom in naar buiten gebracht, oordeelde de jury.
De Right Livelihood Award heeft geen connectie met de Nobelprijs. Sedert 1980 zijn 153 personen en organisaties die “oplossingen zoeken voor de grootste problemen van onze tijd” met die prijs vereerd. Het prijzengeld bedraagt dit jaar 1,5 miljoen kronen (€ 162 000). Naast Rusbridger en Snowden werd de prijs dit jaar nog toegekend aan de Pakistaanse mensenrechtenadvocate Asma Jahangir, de mensenrechtenactivisit Basil Fernando van Asian Human Rights Commission en de Amerikaanse milieuactivist Bill McKibben, medeoprichter van 350.org.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.