En toch word je gevolgd op het web

VingerafdrukJe kunt dan wel denken dat je een veilige websurfer bent en je neemt zo je maatregelen (niet volgen, koekies verwijderen of niet accepteren), maar dat betekent niet dat dat ook niet gebeurt. Onderzoekers van, onder meer, de Katholieke universiteit van Leuven hebben enige tijd geleden beschreven hoe het mogelijk is webgangers onopgemerkt te volgen. Canvasvingerafdruk (canvas fingerprinting) noemen ze dat. Zo’n 5% van alle webstekken zou zich van deze techniek bedienen om de gebruikers toch te kunnen volgen in hun surf- en zoekgedrag. De Tor-surfer schijnt het enige probate middel tegen het vingerafdrukvolgen zijn. Dat webprogramma heeft de gluiperds in de smiezen.

Volgens het Duitse blad der Spiegel zouden al duizenden webstekken die truc hanteren, van pornosites tot de stek van het Witte Huis. Ook het Duitse t-online staat op de lijst, naast Nederlandse stekken zoals buienradar.nl, rtvutrecht.nl, computeridee.nl en de TU Delft (om er een paar te noemen).
De methode gaat (grofweg) als volgt te werk. De webstek die de vingerafdrukmethode gebruikt laat de websurfer op de achtergrond een foto maken. Hoe, dat hangt van een aantal factoren af, zoals de gebruikte websurferversie en computer. Elke surfer/computercombinatie levert een eigen beeld op, waardoor er iets identificeerbaars ontstaat: de vingerafdruk. Aan de hand van die vingerafdruk is de computer te herkennen.
Die techniek is niet nieuw. Die is alleen wat bijgepunt om nog betrouwbaarder gegevens te kunnen genereren. Volgens webstek The Verge ligt de betrouwbaarheid op 90%. Niet voor ieder bedrijf hoog genoeg. Bij mobiele apparaten schijnt de techniek het af te laten weten.
De kennis die het vingerafdrukken oplevert is dezelfde als die met koekies. Alleen laat het vingerafdrukken zich niet onderdrukken door websurferinstellingen of webblokkeerders. Behalve dan bij de Tor-surfer. Opmerkelijk, zo constateert der Spiegel, zijn sommige bedrijven zich niet bewust dat deze techniek op hun stek wordt gebruikt (t-online, bijvoorbeeld). Les: we worden nog steeds gevolgd, ook als we niet willen.

Bron: der Spiegel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.