Google dringt diep door in Nederlandse onderwijswereld

gmailGoogle lijkt aan een opmars begonnen in de Nederlandse academische wereld, zo meldt de Volkskrant. De Rijksuniversiteit Groningen wil zijn elektronische post via Gmail laten lopen. Onderzoekers die bang zijn met het binnenhalen van de webgigant ook de onveiligheid binnen te halen, willen een alternatieve mogelijkheid. De Groninger universiteit zegt met Gmail tonnen te besparen.
Elf Nederlandse universiteiten en hogescholen zijn de laatste jaren al op Gmail overgegaan. De uitgang student.uva.nl is in feite nep. Google wordt, niet geheel onterecht, als de vleesgeworden particuliere NSA gezien, de Amerikaanse spionnenclub die het laatste jaar zo in opspraak is gekomen door de documenten die via klokkenluider Edward Snowden naar buiten zijn gekomen. Mede met het oog op die ongebreidelde Amerikaanse nieuwsgierigheid hebben verschillende organisaties en bedrijven zich recentelijk afgewend van de Amerikaanse aanbieders. Ook de EU waarschuwt de laatste tijd voor AMerikaanse digitale connecties. Zo niet de Nederlandse onderwijsinstellingen, kennelijk.
Volgens de Volkskrant is er bij de faculteit wiskunde en natuurwetenschappen in Groningen onrust ontstaan over het plan. “Onze partners in het bedrijfsleven en bij de Europese Unie willen niet dat onderzoekscorrespondentie via de servers van Google loopt”, zegt Ronald Zwaagstra, die voor de faculteit de ict coördineert. “Daarnaast zijn er natuurlijk zorgen over het uitlekken van patenteerbaar onderzoek en algemene zorgen over privacy.” De universiteit biedt een kleine groep alternatieven aan.

Al in 2012 was het Amsterdamse Instituut voor Informatierecht (IvIR) van de Universiteit van Amsterdam kritisch over een eventuele overstap van universiteiten en hogescholen naar een Amerikaanse wolkdienst. “Door de overgang zal in beginsel sprake zijn van een vermindering van de autonomie van de instellingen.” Google vlooit gmail-verkeer normaal gesproken na op trefwoorden, onder meer om gericht advertenties op gebruikers te kunnen afvuren. Ook worden van gebruikers profielen opgebouwd om die gebundeld, als doelgroep, aan adverteerders te verkopen. Daarnaast kan Google berichten van gebruikers controleren als er vermoedens zijn dat die het bedrijf schade berokkenen. Kortom: Google doet niet onder voor de NSA.
Volgens  SURF, verantwoordelijk voor de digitale verbindingen in de Nederlandse academische wereld, is de overkoepelende overeenkomst die zij voor de onderwijsinstellingen met Google heeft gesloten geen standaardcontract. “Studenten en onderzoekers krijgen geen reclame.” Google scant de berichten wel op trefwoorden.  De overeenkomst die Google met de universiteiten heeft gesloten is geheim. Google zegt dat de uit de universitaire berichten afkomstige informatie op geen enkele manier zal worden gebruikt voor gerichte advertenties en profilering – ook niet buiten de universitaire omgeving. Volgens Google Benelux verdient het bedrijf niks aan de overeenkomst. Het zou een investering voor de toekomst zijn van die o zo vriendelijke reus.

Bron: de Volkskrant

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.