SWIFT-netwerk onder de loep genomen

Swift-logoDe Belgische en Nederlandse privacyorganisaties, CBPL en de CBP, stellen een onderzoek in naar de kwetsbaarheid van het netwerk van de Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Swift). Swift verzorgt het internationale bankverkeer. Er zijn vermoedens dat de Amerikaanse veiligheidsdienst de NSA het Swift-netwerk zou zijn binnengedrongen om de financiële handelingen van door de NSA van terrorisme verdachte personen en organisaties te kunnen bekijken. Het Europees Parlement was niet blij met die berichten.

Onder meer het Duitse blad Der Spiegel meldde onlangs op basis van documenten van NSA-klokkenluider Edward Snowden dat “buitenlandse inlichtingendiensten – mogelijk de NSA – naar Europees recht onrechtmatige toegang gehad zouden hebben tot het financiële gegevensverkeer bij Swift”.
Meer dan 10.000 financiële instellingen uit ongeveer 200 landen zijn aangesloten bij de internationale coöperatieve organisatie die kantoor houdt in het Belgische Terhulpen. Beide privacytoezichthouders willen nagaan of derden ongeoorloofde of onrechtmatige toegang tot de bankgegevens van de Europese burgers hebben kunnen krijgen.
Swift is zelf al gaan spitten naar aanleiding van de beweringen. “In eerste instantie gaan we na of die audit objectief, met de modernste technologieën en volgens de regels van de kunst is gedaan”,zegt Eva Wiertz van de CBPL. “Mochten daar onregelmatigheden gebeurd zijn, dan nemen we verdere stappen. Het is nog niet duidelijk of we iets zullen vinden. Experts zeggen ons dat het heel moeilijk zal zijn om nog sporen van spionage terug te vinden.”

Swift valt onder de privacy-afspraken die de VS en de EU hebben gemaakt. De Amerikaanse veiligheidsdiensten zouden zich, in strijd met die afspraken, nu toegang verschaft hebben tot die gegevens. Eind oktober keurde het Europees Parlement een resolutie goed waarin de opschorting wordt gevraagd van het Swift-verdrag dat de uitwisseling van bankgegevens met de Verenigde Staten regelt. Dat Parlement is ook bezig met een eigen, apart onderzoek.

Bron: De Standaard

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.