Google Ideas helpt dissidenten aan vrij internet

Jared Cohen op een foto uit 2011 (foto: Wikicommons)

Jared Cohen op een foto uit 2011 (foto: Wikicommons)

Google is ooit eind vorige eeuw begonnen als idealistische organisatie, maar ondanks dat het inmiddels een groot kapitalistisch miljardenbedrijf is geworden, heeft Google hier en daar nog wel wat idealistische trekjes. Google Ideas, drie jaar geleden opgericht, zou daar een voorbeeld van kunnen zijn, een deel ervan, tenminste. De denk-/doetank van de webreus heeft onlangs een aantal toepassingen de wereld in gestuurd, die bedoeld zijn om mensen die leven in onvrije samenlevingen toch altijd een veilige toegang tot internet te geven of die beschermen tegen massawebaanvallen. Die onvrije landen, zoals China, Iran en Noord-Korea, hebben er een handje van dikke filters op het wereldwijde web te zetten, om maar te voorkomen dat hun burgers de werkelijkheid naar buiten kunnen brengen.
“Er zijn miljarden mensen op de wereld die leven in een omgeving waar ze hun mening niet vrij kunnen uiten”, zegt Google Idea-baas Jared Cohen. “Wij willen die mensen toegang geven tot hetzelfde internet dat de rest van de wereld heeft.”
Het meest ambitieuze van de nieuwe ‘ketenvrije’ webproducten van Google is uProxy, een webrauzerextensie die gebruik maakt van de p-tot-p (persoon-tot-persoon)-technologie om mensen op een veilige manier ongecensureerde toegang tot het web te verschaffen. UProxy is ontwikkeld door onderzoekers van de universiteit van Washington en het bedrijf Brave New Software.
“Als je kijkt naar de proxy-hulpmiddelen die er nu zijn voor dissidenten om te gebruiken, dan zie je ook dat die onmiddellijk door de regimes geblokkeerd of geïnfiltreerd worden zodra blijkt dat ze effectief zijn. Elke dissident die wij kennen heeft vrienden buiten het onvrije land. Als die vrienden de toegang nu eens zouden kunnen deblokkeren door hun eigen toegang te delen? Dat was het probleem dat we geprobeerd hebben op te lossen”, zegt Cohen. UProxy geeft, bijvoorbeeld, dissidenten in Iran via hun vrienden in de VS toegang tot het Amerikaanse internet. “Hij of zij krijgt dan hetzelfde internet te zien als Amerikanen”, zegt de Google Ideas-directeur. “Het is volledig versleuteld en er is geen manier voor een regime om te ontdekken wat er gebeurt, want die communicatie ziet er uit als telefoon- of berichtenverkeer. We wilden een proxydienst bouwen die voortborduurt op vertrouwde verbindingen die reeds bestonden.”
Een ander product uit de koker van Google Ideas is Project Shield. Dat moet bescherming bieden tegen massale webaanvallen, die vaak als doel hebben het doen en laten van de aangevallene te versjteren. Cohen: “Google kan zich daar prima tegen beschermen, maar hulporganisaties en dergelijke zijn daartoe veel minder in staat. We geloven in mensenrechten, vrijheid van meningsuiting, democratische verkiezingen en onafhankelijke media.” Daarbij kan ‘ProjectSchild’ helpen, is Cohens (idealistische) boodschap. Het product is nog in ontwikkeling en Google is op zoek naar testers voor dit, voorlopig, gratis product.
Digital Attack Map is het derde beschermproduct uit de Google Ideas-stal. Het is ontwikkeld in samenwerking met beveiligingsfirma Arbor Networks en het geeft een beeld van de massawebaanvallen over de hele wereld. Het product toont ook direct de gegevens van het anonieme verkeer dat met de aanvallen verbonden is. “Het is zoiets als de weerberichten,” zegt Cohen. Volgens hem zijn de massa-aanvallen te vergelijken met gewapende overvallen op redacties of het uit de lucht halen van radio- of tv-stations. Het is weer eens wat anders van Google.

Bron: Time

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.